Co warto zjeść w Słonecznym Brzegu? – smaki Bułgarii

Tagi , , , , , , , , ,

W Słonecznym Brzegu jak i w całej Bułgarii jedzenie jest niezwykle smaczne, świeże i syte. Bułgaria słynie z wysokiej jakości warzyw i produktów mlecznych oraz różnorodności przypraw. Wieprzowina i kurczak są najpopularniejszymi mięsami jakie wykorzystuje się do przygotowywana dań. Równie popularne są jagnięcina, owoce morza, ryby i cielęcina, ponieważ zajmują one szczególne, tradycyjne miejsce w kuchni bułgarskiej. W poniższym wpisie podpowiemy co warto zjeść w Słonecznym Brzegu?

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Co warto zjeść w Słonecznym Brzegu?

Wiele podstawowych dań kuchni bułgarskiej można znaleźć również w Grecji, Turcji czy Serbii. Jednak w Bułgarii każde z nich ma swój lokalny smak, który odróżnia je od wersji serwowanych przez bałkańskich sąsiadów. Od zdrowych sałatek, po klasyki mięsne z grilla. Oto TOP 7 potraw, których musisz spróbować podczas pobytu w Słonecznym Brzegu w Bułgarii. 

Kebapcze – кебапче

Kebapcze to „kulinarny kuzyn” słynnych ćevapčići pochodzących z byłej Jugosławii i rumuńskich kiełbasek mititei. Są idealnym dodatkiem do szklanki zimnego bułgarskiego piwa w letni dzień (najlepiej Kamenitza lub Zagorka). Kebapczety są co najmniej trzy i zawierają jakieś dodatki. Zwykle frytki z tartym serem sirene na wierzchu, aby stworzyć klasyczne danie – Troyka kebapcheta s garnitura (тройка кебапчета с гарнитура). Jeden kebapcze to wydłużony kawałek grillowanego mięsa mielonego, porównywalny kształtem i wielkością do hot-doga. Podobnie jak w przypadku mniejszych ćevapčići, których można spróbować w Serbii, mięso jest zazwyczaj mieszanką wieprzowiny i wołowiny, choć równie dobrze może to być wyłącznie wieprzowina. Istnieje także wersja wołowa, ale rzadko można ją spotkać w restauracjach w popularnych kurortach. Zazwyczaj do mięsa dodaje się przyprawy takie jak czarny pieprz i kminek, aby nadać mu nieco pikantny smak.

Standardowa cena: 1-2 BGN (0.50-1 €)

Banica (баница)

Ten kawałek tłustej przekąski można kupić w piekarniach w całej Bułgarii. Standardowa odmiana banicy zawiera nadzienie z białego sera – sirene (сирене) przypominającego fetę. Na wybrzeżu można znaleźć również wersje banicy z nadzieniem z cebuli, kapusty, szpinaku, grzybów lub dyni. Na słodko można też spróbować banicy z jabłkami i orzechami włoskimi. Banica w każdej postaci jest nieodłącznym elementem tradycyjnego bułgarskiego śniadania. Warto połączyć ją z fermentowanym napojem boza, aby uzyskać kwintesencję bałkańskich smaków. Co ciekawe, banica w czasie Bożego Narodzenia lub Sylwestra jest wypełniana papierowymi życzeniami, które czasami łatwo połknąć. Bardzo często zamiast życzeń w banicy pojawia się moneta, której znalezienie oznacza bardzo udany rok.

Standardowa cena: 1,50-2 BGN (1,25-1 €)

Szopska sałata (шопска салата)

Znana na całym świecie bułgarska szopska sałatka to niezwykle proste i syte danie. Powstaje ona z połączenia pokrojonych w kostkę pomidorów, ogórków, cebuli i papryki, z tartym serem sirene i pietruszką na wierzchu. Sałatka szopska jest także doskonałym dodatkiem do kieliszka rakii. Co ciekawe, najbardziej widocznymi kolorami sałatki są biały (ser sirene), zielony (ogórki) oraz czerwony (pomidory i papryka), które idealnie pasują do kolorów bułgarskiej flagi narodowej. Sałatka szopska odgrywa istotną rolę w kuchni bułgarskiej.

Standardowa cena: 3-6 BGN (1,5-3 €)

Lutenica (лютеница)

Tą gęstą, pikantną pastę wykonuje się z papryki oraz pomidorów i jest najlepszym dodatkiem do grzanek i grillowanych mięs. Obecnie produkuje się ją komercyjnie i sprzedawany w małych słoiczkach, ale nadal jest powszechnie przygotowywany w domu przez wiele bułgarskich rodzin. Jesienią w całej Bułgarii wyczuwalny jest aromat pieczonej papryki. Ze względu na cebulę, czosnek oraz kminek używane do jej przygotowania, lutenica jest dość pikantna w smaku, czemu zawdzięcza swoją nazwę… i popularność. Lutenicę szczególnie lubią dzieci. Rodzice wiedzą, że kromka chleba posmarowana lutenicą (i posypana serem sirene, jak wszystko w tym kraju!) to jeden z niewielu sposobów, by namówić dziecko na przekąskę w przerwach między zabawą lub nauką.

Standardowa cena za mały słoiczek: 2-3 BGN (1-1,50 €)

Szkembe czorba (шкембе чорба)

Warto spróbować tej zupy z flaków, szczególnie po długiej nocy imprezowania na plaży w Słonecznym Brzegu. Zupa ta podobno pomaga na kaca, dlatego też jest ona oferowana w wielu małych restauracjach. Często jest spożywana we wczesnych godzinach porannych, zaraz po nocy spędzonej na imprezowaniu. Szkembe czorba najlepiej smakuje z zimnym piwem.

Standardowa cena: 2-4 BGN (1-2 €)

Tarator (таратор)

Tarator to lekki, orzeźwiający bułgarski chłodnik, który przyrządza się na bazie jogurtu z dodatkiem ogórków, czosnku, koperku i czasem orzechów włoskich a nawet kostek lodu! Chłodnik ten jest jest obowiązkowym daniem podczas upalnych letnich dni na wybrzeżu Morza Czarnego. Tarator jest przygotowywany na bazie bułgarskiego jogurtu, cenionego na całym świecie ze swoich korzyści zdrowotnych. Możesz również spróbować śnieżanki (snezhanki) – sałatkowej spokrewnionej z taratorem, która jest dość podobna do greckiego tzatziki i tureckiego cacık.

Standardowa cena: 2-4 BGN (1-2 €)

Tsatsa (цаца)

Przechodząc obok plażowych barów w Słonecznym Brzegu, w szczycie lata, można poczuć zapach smażonych szprotek i owoców morza. Tsatsa (цаца) to chrupiąca przekąska z owoców morza jest idealnym dodatkiem do zimnego piwa, w upalny letni dzień. Zasadniczo jest to posiłek składający się z dziesiątek małych rybek – szprotek (Sprattus sprattus). Są one w całości wstępnie patroszone, solone a następnie obtaczane w mące i smażone w głębokim tłuszczu. Smażone szprotki serwowuje się z plasterkiem cytryny, frytkami i lodowatym bułgarskim piwem (Kamenitza lub Zagorka). W letnie dni, smażone szprotki są tak popularne na świeżym powietrzu, że konkurują nawet z wszechobecnym kebapczem. Popularność tsatsa na bułgarskim wybrzeżu można porównać do fish and chips w Wielkiej Brytanii!

Standardowa cena: 3-5 BGN (1,50-2,50 €)

Gdzie zjeść w Słonecznym Brzegu? Restaurant Djanny

Djanny to jedna z najbardziej popularnych restauracji w Słonecznym Brzegu. Restauracja może pomieścić do 700 osób (z czego 500 osób w ogródku na zewnątrz). Nie jest niczym niezwykłym spotkać kolejkę osób czekających na stolik w tej restauracji, jednak nie należy się zniechęcać bo dania są niezwykle smaczne. Restauracja Djanny, posiada bogate menu, które zaspokaja zarówno lokalne, jak i międzynarodowe gusta. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś tradycyjnego lub grillowanych mięs to Djanny jest doskonałym miejscem. 

Gdzie zjeść w Słonecznym Brzegu? Hanska Shatra

Hanska Shatra to restauracja wybudowana w drugiej połowie XX wieku (w czasach socjalizmu). Jej wygląd przypomina olbrzymią chatę zwaną „shatra”, typową dla Bułgarów, którzy zamieszkiwali te ziemie ponad tysiąc lat temu. Duch tamtej epoki jest odtworzony we wnętrzu restauracji. Hanska Shatra  znajduje się na uboczu, na południowych zboczach gór, dlatego też roztacza się z niej wspaniały widok na wybrzeże Słonecznego Brzegu i sąsiedniego miasta Nessebar. 

Gdzie zjeść w Słonecznym Brzegu? La piazza Bar & Dinner

La Piazza zyskała dobrą reputację po tym, jak gościła wiele programów kulinarnych z udziałem najpopularniejszych bułgarskich szefów kuchni. W menu La Piazza dostępny jest duży wybór zdrowych dań wykonanych z produktów organicznych. Nie będziesz w stanie oprzeć się pokusie spróbowania jednego z lokalnych deserów przygotowywanych w restauracji. Według Gości ceny za poszczególne dania są na odpowiednim poziomie. 

Gdzie zjeść w Słonecznym Brzegu? Gloria Mar Restaurant

Dziesięć minut jazdy od centrum Słonecznego Brzegu, na wybrzeżu w pobliżu kurortu wakacyjnego Sveti Vlas znajduje się słynna restauracja serwująca owoce morza. Restauracja leży zaledwie kilka kroków od przystani, dlatego też Goście restauracji podczas posiłku mogą podziwiać kołyszące się na wodzie jachty. Dania przygotowywane są z wykorzystaniem świeżych składników. Ryby, owoce morza i różne rodzaje mięs są przygotowywane specjalnym grillu Josper, który jest wysoce wyspecjalizowanym sprzętem. Wśród menu znajdują się również rzadkie przysmaki z innych krajów, takie jak sycylijska ośmiornica oraz argentyńska cielęcina.

Poprzedni

Gotowy plan wycieczki objazdowej po Słonecznym Brzegu

TOP 16 najpiękniejszych plaż w Bułgarii

Następny

Dodaj komentarz