Co warto zjeść w Płowdiw (Plovdiv)?

Tagi , , , ,

Płowdiw bez wątpienia można nazwać jednym z najpiękniejszych miast w Bułgarii. Nie brakuje podróżnych, a także atrakcji, które zostały dla nich w tym okresie przygotowane. Oczywiście podczas wyjazdu warto poznać bułgarską kuchnię. W mieście znajdziesz wiele restauracji i barów. Jednak co więc warto zjeść w Płowdiw? Sprawdźmy!

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Bułgarska kuchnia – czym się charakteryzuje?

Kuchnia bułgarska stanowi mieszankę kuchni bałkańskiej, tureckiej, a do tego czerpie ona inspiracje z innych regionów kulinarnych w Europie. Dania są aromatyczne i bardzo sycące. Bułgarzy uwielbiają dobre jedzenie. Dominują głównie dania mięsne, a także różnorodne odmiany chleba. Wiele dań cechuje się ziołowym posmakiem, który sprawia, że jedzenie staje się jeszcze przyjemniejsze.

Co warto zjeść w Płowdiw?

W mieście znajdziesz różnorodne restauracje, jeśli więc jesteś Płowdiw, to co powinieneś w takim lokalu zamówić? Oto popularne potrawy!

1. Tarator

Tarator to popularna w Bułgarii zupa – chłodnik, która najczęściej serwowana jest w sezonie letnim. Jednocześnie obecnie restauracje w Płowdiw przygotowują to danie bez względu na sezon, biorąc pod uwagę jego niesamowitą popularność. Tarator przygotowywany jest ze świeżych ogórków, zsiadłego mleka, wody i jogurtu. Co więcej, do zupy dodawany jest świeżo posiekany koperek oraz czosnek, a w niektórych lokalach także i ocet winny. Oczywiście, istnieją jeszcze inne warianty serwowanie bułgarskiego chłodnika.

Bulgarian tarator sour milk soup on wooden table
tarator, licencja: shutterstock/By etorres

2. Bułgarski kebab z ryżem

Kebab często kojarzy się z kuchnią turecka. Jednak bułgarski kebab z ryżem to danie, którego powinieneś koniecznie spróbować podczas swojego pobytu w Płowdiw. Z pewnością takiej wersji kebabu jeszcze nie miałeś okazji spróbować. Składa się ono z gotowanego w aromatycznych ziołach ryżu, a także dużego steka w marynacie i własnym sosie z cebulką. Mięso najczęściej jest serwowane na ryżu, w towarzystwie sezonowych warzyw. Możesz wybrać kebab wieprzowy, a także i wołowy, w zależności od Twoich potrzeb i preferencji smakowych.

Kebab, kofta in pita, bun. Traditional southern European dish. Top view.
Kebab, licencja: shutterstock/By gkrphoto

3. Sałatka szopska

Sałatka szopska to jedno z najpopularniejszych dań kuchni bułgarskiej. Jest ono również wyjątkowo popularne w Europie, więc podczas pobytu w Płowdiw, koniecznie musisz je spróbować. Sałatka szopska to połączenie ogórków, pomidorów, papryki, cebuli oraz specjalnego rodzaju sera owczego – sirene. Często mogą zostać do niej dodane oliwki. Cała sałatka skropiona jest oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem, dzięki czemu warzywa oddają pełną głębię smaku. Musisz wiedzieć, że ten rodzaj sałatki często serwowany jest jako zakąska do rakiji, czyli jednego z najpopularniejszych i najmocniejszych trunków w Bułgarii i na całych Bałkanach.

4. Sach

Sach to jedno z najpopularniejszych dań bułgarskiej kuchni, które koniecznie musisz spróbować. Jest ono głównie przygotowywane na bazie grillowanych i marynowanych wcześniej warzyw. Niemniej jednak możesz spotkać się także z sachem, którego podstawę stanowi kilka rodzajów mięsa grillowanego. Sach jest podawany na specjalnym, żeliwnym półmisku, który doskonale zatrzymuje ciepło i aromat serwowanego dania. Restauracje w Płowdiw najczęściej doprawiają sach kozim, startym serem i oliwą z oliwek. Danie to jest jedną z głównych potraw bułgarskiej kuchni, które z pewnością Ci posmakuje.

5. Pyrlenka

Pyrlenka to również jedno z popularnych dań kuchni bułgarskiej. Zaserwuje Ci je każda restauracja w Płodwiw, bez względu na jej renomę oraz standardy. Pyrlenka to raczej przekąska, która jednak jest wyjątkowo sycąca. Można ją porównać do płaskiego spodu od pizzy. Chlebek ten jest dość gruby i najczęściej zapiekany w towarzystwie ogromnej ilości żółtego sera. Pyrlenkę serwuje się często jako dodatek do dań mięsnych, a także do różnego rodzaju sałatek. Chlebek spożywany jest w towarzystwie oliwy z oliwek połączonej z octem balsamicznym. Możesz również poprosić o to, by podano Ci dodatkowe sosy. Wówczas chlebek ten będzie jeszcze pożywniejszy i smaczniejszy.

Delicious colorful vegetarian local food pyrlenka with cheese in a restaurant. Traditional bulgarian cuisine in Bulgaria.
Pyrlenka, licencja: shutterstock/By annabieniek

Czytaj także:

Gdzie zjeść w Płowdiw (Plovdiv)? Oto najlepsze restauracje!

Autor: Daria Gajewska

Poprzedni

Wiosna w Płowdiw – jaka pogoda w marcu, kwietniu i maju?

Wynajęcie samochodu w Płowdiw – co warto wiedzieć? Sprawdźmy!

Następny

Dodaj komentarz