Bułgarska kuchnia jest uważana za wyjątkowo pożywną, smaczną i aromatyczną. Można nawet zauważyć, że w unikalny sposób przeplatają się w niej inspiracje kulinarne ze wschodu oraz zachodu. W kuchni Bułgarii dominują lokalne składniki, wyraziste przyprawy, a także zioła. A zatem jaka jest bułgarska kuchnia oraz co koniecznie trzeba spróbować w Sofii? Przekonajmy się!
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
1. Banica
Bułgarska kuchnia jest wyjątkowa i oryginalna. Niektóre kompozycje smakowe, a także sposoby przygotowania dan zaskakują. Jedną z ciekawszych potraw jest danie o nazwie „banica”. To klasyczna, bułgarska potrawa. Składa się ona z kilku warstw ciasto filo, które wypełnione jest smakowitym nadzieniem. Zazwyczaj przygotowywane się je na bazie sera fety, jajek, jogurtu, cebuli oraz szpinaku. Banica to też danie dobre dla wegetarian, aczkolwiek możesz znaleźć także wersję mięsną. Co ciekawe, mieszkańcy Sofii banicę zamawiają na śniadanie!
2. Kebapche
Kebapche to kolejne, popularne danie, a raczej główny składnik wielu potraw, którego koniecznie powinieneś spróbować podczas swojego pobytu w Sofii. Z początku, kebapche może Ci się kojarzyć z kojarzyć po prostu ze słynnym kebabem. Jednak nic bardziej mylnego! Jest to tradycyjna, bułgarska kiełbasa. Wykonuje się ją z mięsa mielonego – wieprzowego lub wołowego, z dodatkiem papryki, czosnku i cebuli. Kebapche jest formowane na kształt długich ruloników. W takiej formie, restauracje serwują ją w wersji grillowanej. Kiełbaska jest serwowana wraz z dodatkiem świeżych pomidorów, ogórków, bułgarskiego jogurtu, a także świeżego pieczywa. Danie to znajdziesz nie tylko w typowych restauracjach w Sofii, ale także w licznych budkach z „szybkim jedzeniem”.
3. Sarimi
Sarimi to chyba jedna z najciekawszych, bułgarskich potraw, która wielu osobom może przypominać polskie gołąbki. Do przygotowania sarimi wykorzystuje się jednak nie tylko liście kapusty, ale głównie liście winorośli. Wypełnia się je nadzieniem przygotowanym z mięsa mielonego, cebuli, ryżu, czosnku oraz lokalnych przypraw. Następnie sarimi zawija się w niewielkie ruloniki i można je zarówno ugotować jak i upiec z dodatkiem sosu pomidorowego. W restauracjach w Sofii danie to zostanie Ci zaserwowane z gęstym, bułgarskim jogurtem, a także tradycyjnym pieczywem.
4. Sałatka szopska
Sałatka szopska jest daniem, które koniecznie musisz zjeść podczas swojego pobytu w Sofii. Składa się ona z grubo pokrojonych pomidorów, ogórków i cebuli. Całość posypana jest pokruszonym serem feta, a niektóre restauracje w Sofii dodatkowo ozdabiają ją listkami świeżej mięty. Rolę dressingu spełnia oliwa z oliwek wymieszana z octem.
5. Tarator
Kuchnia bułgarska słynie z różnego rodzaju zup, które przygotowywane są z lokalnych, sezonowych składników. W sezonie letnim, mieszkańcy Sofii – podobnie jak całej Bułgarii – chętnie przyrządzają Tarator, czyli orzeźwiającą zupę podobną do chłodnika. Tarator to danie bazujące w dużej mierze na jogurcie naturalnym, ogórkach, orzechach włoskich oraz aromatycznym koperku. Wszystkie składniki są drobno posiekane, a jogurt zostaje wymieszany z wodą, by uzyskać lejącą się konsystencję.
6. Lyutenitsa
Lyutenitsa to taki dodatek do dań. Otóż to po prostu pasta warzywna, która przygotowywana jest z pieczonych – ewentualnie grillowanych – papryk czerwonych, pomidorów, cebuli i czosnku. Wszystkie składniki blenduje się na gładką masę i doprawione solą, cukrem oraz olejem. Pasta ta ma dość intensywny smak, a także wyrazisty aromat. Dodatkowo często w restauracji w Sofii można ją otrzymać jako dodatek do dań mięsnych, a także do ciepłego, świeżego pieczywa w formie smarowidła.
7. Kapama
Kapama to idealna propozycja dla Ciebie, jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku mięsa. Danie bazuje na duszonej wieprzowinie wraz z szeregiem sezonowych warzyw, takich jak marchewka, seler, papryka czy też pomidory. Niektóre restauracje w Sofii, dla wzbogacenia smaku, duszą wieprzowinę w towarzystwie suszonych śliwek przez kilka godzin, do momentu, w którym mięso stanie się soczyste i miękkie. Kapama najczęściej serwowana jest z dodatkiem ryżu. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre restauracje dodatkowo serwują do niej jogurt oraz świeże pieczywo.
A zatem zasmakuj się w bułgarskiej kuchni, a z pewnością nie pożałujesz. Jesteśmy przekonani, że znajdziesz coś dla siebie!
Czytaj także:
Gdzie możesz dobrze zjeść w Rawda? – najlepsze restauracje!
Gdzie zjeść w Pomorie? Najlepsze restauracje
Autor: Daria Gajewska