Bułgarska kuchnia – co warto zjeść w Sofii?

Tagi , , , , ,

Bułgarska kuchnia jest uważana za wyjątkowo pożywną, smaczną i aromatyczną. Można nawet zauważyć, że w unikalny sposób przeplatają się w niej inspiracje kulinarne ze wschodu oraz zachodu. W kuchni Bułgarii dominują lokalne składniki, wyraziste przyprawy, a także zioła. A zatem jaka jest bułgarska kuchnia oraz co koniecznie trzeba spróbować w Sofii? Przekonajmy się!

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

1. Banica

Bułgarska kuchnia jest wyjątkowa i oryginalna. Niektóre kompozycje smakowe, a także sposoby przygotowania dan zaskakują. Jedną z ciekawszych potraw jest danie o nazwie „banica”. To klasyczna, bułgarska potrawa. Składa się ona z kilku warstw ciasto filo, które wypełnione jest smakowitym nadzieniem. Zazwyczaj przygotowywane się je na bazie sera fety, jajek, jogurtu, cebuli oraz szpinaku. Banica to też danie dobre dla wegetarian, aczkolwiek możesz znaleźć także wersję mięsną. Co ciekawe, mieszkańcy Sofii banicę zamawiają na śniadanie!

Bulgarian homemade banitsa. Sliced spiral pastry with cheese on wooden board top view.
Bułgarska domowa banitsa. Pokrojone ciasto spiralne z serem na desce., licencja: shutterstock/By Kremena+Ruseva

2. Kebapche

Kebapche to kolejne, popularne danie, a raczej główny składnik wielu potraw, którego koniecznie powinieneś spróbować podczas swojego pobytu w Sofii. Z początku, kebapche może Ci się kojarzyć z kojarzyć po prostu ze słynnym kebabem. Jednak nic bardziej mylnego! Jest to tradycyjna, bułgarska kiełbasa. Wykonuje się ją z mięsa mielonego – wieprzowego lub wołowego, z dodatkiem papryki, czosnku i cebuli. Kebapche jest formowane na kształt długich ruloników. W takiej formie, restauracje serwują ją w wersji grillowanej. Kiełbaska jest serwowana wraz z dodatkiem świeżych pomidorów, ogórków, bułgarskiego jogurtu, a także świeżego pieczywa. Danie to znajdziesz nie tylko w typowych restauracjach w Sofii, ale także w licznych budkach z „szybkim jedzeniem”.

Kebapche or cevapcici, balkan minced meat kebab with french fries and salad
Kebapche lub cevapcici, bałkański kebab z mięsa mielonego z frytkami i sałatką, licencja: shutterstock/By bartfajervisuals

3. Sarimi

Sarimi to chyba jedna z najciekawszych, bułgarskich potraw, która wielu osobom może przypominać polskie gołąbki. Do przygotowania sarimi wykorzystuje się jednak nie tylko liście kapusty, ale głównie liście winorośli. Wypełnia się je nadzieniem przygotowanym z mięsa mielonego, cebuli, ryżu, czosnku oraz lokalnych przypraw. Następnie sarimi zawija się w niewielkie ruloniki i można je zarówno ugotować jak i upiec z dodatkiem sosu pomidorowego. W restauracjach w Sofii danie to zostanie Ci zaserwowane z gęstym, bułgarskim jogurtem, a także tradycyjnym pieczywem.

Traditional Bulgarian food wine, saussage and yellow cheese on rural table
bułgarska kuchnia – przekąski i wino, licencja: shutterstock/By ecobo

4. Sałatka szopska

Sałatka szopska jest daniem, które koniecznie musisz zjeść podczas swojego pobytu w Sofii. Składa się ona z grubo pokrojonych pomidorów, ogórków i cebuli. Całość posypana jest pokruszonym serem feta, a niektóre restauracje w Sofii dodatkowo ozdabiają ją listkami świeżej mięty. Rolę dressingu spełnia oliwa z oliwek wymieszana z octem.

5. Tarator

Kuchnia bułgarska słynie z różnego rodzaju zup, które przygotowywane są z lokalnych, sezonowych składników. W sezonie letnim, mieszkańcy Sofii – podobnie jak całej Bułgarii – chętnie przyrządzają Tarator, czyli orzeźwiającą zupę podobną do chłodnika. Tarator to danie bazujące w dużej mierze na jogurcie naturalnym, ogórkach, orzechach włoskich oraz aromatycznym koperku. Wszystkie składniki są drobno posiekane, a jogurt zostaje wymieszany z wodą, by uzyskać lejącą się konsystencję.

Traditional Bulgarian cold soup tarator with cucumber, herbs and walnuts in a gray bowl on a light concrete background. Cold soup recipes. Bulgarian cuisine
Ttradycyjny bułgarski tarator na zimno z ogórkiem, ziołami i orzechami włoskimi w szarej misce na jasnym betonowym tle. Przepisy na zimne zupy. bułgarska kuchnia, licencja: shutterstock/By Natallya+Naumava

6. Lyutenitsa

Lyutenitsa to taki dodatek do dań. Otóż to po prostu pasta warzywna, która przygotowywana jest z pieczonych – ewentualnie grillowanych – papryk czerwonych, pomidorów, cebuli i czosnku. Wszystkie składniki blenduje się na gładką masę i doprawione solą, cukrem oraz olejem. Pasta ta ma dość intensywny smak, a także wyrazisty aromat. Dodatkowo często w restauracji w Sofii można ją otrzymać jako dodatek do dań mięsnych, a także do ciepłego, świeżego pieczywa w formie smarowidła.

7. Kapama

Kapama to idealna propozycja dla Ciebie, jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku mięsa. Danie bazuje na duszonej wieprzowinie wraz z szeregiem sezonowych warzyw, takich jak marchewka, seler, papryka czy też pomidory. Niektóre restauracje w Sofii, dla wzbogacenia smaku, duszą wieprzowinę w towarzystwie suszonych śliwek przez kilka godzin, do momentu, w którym mięso stanie się soczyste i miękkie. Kapama najczęściej serwowana jest z dodatkiem ryżu. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre restauracje dodatkowo serwują do niej jogurt oraz świeże pieczywo.

Bulgarian traditional food Kapama, Traditional Bulgarian Dish
Tradycyjne bułgarskie jedzenie Kapama, tradycyjne bułgarskie danie, licencja: shutterstock/By Veronica_popova

A zatem zasmakuj się w bułgarskiej kuchni, a z pewnością nie pożałujesz. Jesteśmy przekonani, że znajdziesz coś dla siebie!

Czytaj także:

Gdzie możesz dobrze zjeść w Rawda? – najlepsze restauracje!

Gdzie zjeść w Pomorie? Najlepsze restauracje

Autor: Daria Gajewska

Poprzedni

Pogoda i temperatura w Sofii w ciągu roku

Wakacje w Sofii – co koniecznie zabrać na wycieczkę do tego miasta?

Następny

Dodaj komentarz